top of page
  • TULE

Eesti Tulevikuerakond on registreeritud



Elurikkuse Erakonna ja Eesti Vabaerakonna ühinemine on lõpule jõudnud ja uus erakond nimega Eesti Tulevikuerakond (TULE) tänase kuupäevaga (8. detsember 2020) äriregistris registreeritud. Sellega on Eesti Tulevikuerakond saanud kätte oma sünnitunnistuse ja juriidilise teovõime. Kui seni olime tulemas, siis nüüd oleme kohal!


Ühinemisprotsess osutus pikemaks ja vaevalisemaks, kui me eeldasime. Probleemid ei tulnud erakondade seest. Mõlema erakonna liikmetel oli

tugev tahe ühinemiseks algusest peale olemas, mis väljendus ühinemisotsuse kinnitamises üldkoosolekutel selle aasta augustis. Suurimaks takistuseks ja viivituse põhjustajaks osutus jäik bürokraatlik süsteem, mille on loonud meie seadusandja ehk Riigikogu. Alles kohtu poolt tehtud õiglased otsused andsid rohelise tee uue erakonna registrisse kandmiseks.


Siit saime oma valusa kogemuse, et Eesti Vabariigis vohava ülereguleerimise ja bürokraatiamasina hammasrataste eest ei ole kaitstud mitte keegi. Sestap kutsume üles kõiki oma õiguste eest seisma ja mitte laskma bürokraatidel endale pähe istuda. Meie vaates on riik mõeldud inimese, mitte inimene riigi jaoks. Riigi ja seadusandluse lihtsamaks ning inimesekesksemaks muutmine saab kindlasti olema TULE üks peamisi seisukohti.


Eesti Tulevikuerakonna järgmine samm on esimese üldkoosoleku kokkukutsumine, mis valib erakonnale on uue juhatuse, esinduskogu ja

presidendi. Loodetavasti saab see toimuma uue aasta alguses.


TULE juhatuse liige Lauri Tõnspoeg ei olnud registrisaagale tagasi

vaadates kitsi skepsise ja kriitikaga: „See on iseenesest sürrealistlik lugu. Uue osaühingu saan ma luua 15 minutiga ning hakata kohe äri ajama. Kahe MTÜ ühendamine võtab aga aega kolm või neli kuud. Tule taevas appi! Teatud mõttes võib see olla ehk isegi arusaadav, sest erakondi ei liideta meil just kuigi sageli,“ arutab Tõnspoeg edasi, „kuid selle protsessi läbimine on minus veelgi süvendanud arusaamist ja veendumust, et seadused vajavad parandamist. Seadusandja on loonud meeletu bürokraatiamasina, mis pidurdab Eesti elu arengut. Ma arvan, et kõigil tegusatel Eesti inimestel on omad negatiivsed kogemused bürokraatiamasinaga ja riik peaks olema näoga oma kodanike poole, neid aitama asjaajamises, sest riik on loodud inimeste poolt ja inimeste jaoks, mitte inimesed pole loodud riigi jaoks. Aga lõpp hea, kõik hea, tänasest on siis ametlikult uus poliitiline jõud olemas ning saame lõpuks tööle hakata, et Eesti elu paremaks muuta."


„Kahe erakonna ühinemisprotsess võttis läbirääkimiste algusest kuni

registreerimiseni 9 kuud aega. Justkui lapse oleks saanud. Tänavu oli seda veel eriti vaevarikas teha, sest koroonapiirangud ja -puhangud mängisid oma osa ning suurt ühiskoosolekut ei saanud korraldada. Internetiajastu võimaldas meil siiski üksteist tundma õppida, arutleda ja kohalikel tasanditel väiksemates gruppides kohtuda.” ütles Märt Läänemets ja lisas „Igal juhul oleme rahul, et suutsime koostöö kaudu ja bürokraatlike takistuste kiuste kahe erakonna rahva kokku tuua ning igati arvestatava uue poliitilise jõu moodustada, kes hakkab seisma inimese, keskkonna ja demokraatia eest.“


Eesti Tulevikuerakonna poliitilist kreedot väljendavad kolm K-d: keskkond, kogukond, kodanik. Need on lahti kirjutatud TULE ühinemisaegses miniprogrammis. Erakonna lähemaid ülesandeid on koostada ja avalikustada oma täisprogramm.


TULE MEIEGA!

bottom of page