top of page
  • TULE

Lauri Tõnspoeg. Kas majanduskasv on hüva või hirmutav?










Postimehe mõttekoda küsis, Eesti Tulevikuerakonna president Lauri Tõnspoeg vastas:


Raporteeritud majanduskasv polnud ootamatu, kui me jõudsime tagasi 2019. aasta tasemele, sest mullu olime ju kuue protsendiga languses; see tase ei ole veel mingi buum.


Tänu Reformierakonnale tulime eelmisest majanduskriisist oluliselt kehvemini välja kui meie naabrid ja meie majanduskasv jäi neile pidevalt alla, sest ligi 100 000 kodanikku olid sunnitud välismaal tööd otsima ning ka oma maksud sinna viima. Seda kõike tehti ikka riigieelarve hea tervise nimel, sest laenu ei tohtivat ju võtta. Reformierakond on kui kurt ja dementne leierkastimees, kes on sattunud öisele diskole ning üritab seal möllus oma sada aastat vana lugu mängida. IIFi andmetel trükiti mullu maailmas 27 triljoni USA dollari väärtuses raha juurde, selle eest saab osta umbes 400 Eesti Vabariiki ja see katteta raha otsib varasid, mida kokku osta, enne kui inflatsioonimull plahvatab. Ainult loll müüks täna oma päris vara, ja just seda Reformierakond meie ühise varaga teebki.


Praegu tuleks võtta laenu ja teha korda haridussüsteem, sest see on ainus mõttekas investeering tulevikku. Riigi kõige suurem vara on tema kodanik, betoon ei tooda mingit lisaväärtust. Haritud kodanikud on tootlikumad ja saavad ise igas olukorras hakkama. Loll saab kirikus kah peksa ja lolli käest tulebki raha ära võtta, nii väidavad meie vanasõnad, sestap võiks praegu panustada sellele, et me targemaks saaksime.


Rahatrükk jätkub veel mõnda aega ning tõenäoliselt kustutatakse mingid riikide võlad ja sel hetkel võime ohata, et olime lollid, et laenu ei võtnud. Olukorras, kus ühe aastaga tekkis 36 protsenti raha juurde, on täiesti mõttetu kulusid kärpida. Kui tahate kokku hoida, siis lõpetage Rail Balticu ehitus, sest see jääb ka tulevikus meie laste huvihariduse raha sööma.


Artiklit Postimehes vaata siit: https://arvamus.postimees.ee/7263057/kas-majanduskasv-on-huva-voi-hirmutav?

bottom of page