top of page
  • TULE

Lauri Tõnspoeg. Kas riigivõla kasvu üle peaks muret tundma?



Postimehe Mõttekoda küsis:

Hiljuti juhtis Eesti Panga president Madis Müller oma arvamusloos tähelepanu riigi võla kiirele kasvule. Postimees küsis seepeale poliitikutelt ja majandusanalüütikutelt, kas riigivõla kasvu üle peaks muret tundma ja kui jah, siis milliste vahenditega peaks eelarvetasakaalu saavutama? Millist rolli te näete selles G7 soovitatud ettevõtete 15% tulumaksumiinimumi kehtestamisel?


Eesti Tulevikuerakonna president Lauri Tõnspoeg vastas:

Eesti Pank võib seisukohti väljendada, aga Eesti Vabariigil pole enam oma rahanduspoliitikat, sest me loobusime sellest, kui liitusime euroga. Meid puudutava rahanduspoliitika otsused teevad ära Euroopa Keskpank ja Euroopa Liit, kes otsustasid kriisist väljumiseks aasta tagasi juurde trükkida 750 miljardit eurot võlaraha, mida nad siiani pole suutnud laiali jagada. Seega on meile öeldud: võtke laenu! Kuna maailmas on 36 protsenti rohkem raha kui aasta tagasi, siis on ka raha väärtus selle võrra väiksem. Olukorras, kus me ise ei saa raha trükkimist kuidagi pidurdada, ei ole ka mingit mõtet seda säästma hakata, sest selle väärtus kaob kiiresti ja juurde trükitud raha otsib üle maailma nüüd varasid, mida osta.


Ettevõtte tulumaks on meil dividendideks makstava tulu pealt 20%, millele lisandub füüsilise isiku tulumaks 7%. Erinevus teistest riikidest on vaid selles, et kui dividende ei maksta, siis seda tulu ka ei maksustata. Sellest oleks aeg loobuda küll, sest kapitali koondumine 1% kõige rikkamate kätte on turumajanduse üks hädasid ja seda tulu peab osaliselt ümber jagama. Lisaks peab siin turul toimetava väliskapitali kasumi pealt maksud siia saama, muidu kandivad nad emafirmadesse tulu laenudena välja.


Vahet tuleks teha väike- ja suurettevõtetel ning erisusi luua ka teadus- ja arendustegevusse investeeritud rahale, mis võiks jätkuvalt olla maksuvaba näiteks 20% kasumi ulatuses. See motiveeriks ettevõtjaid rohkem panustama tootearendusse ja pikematesse teadusprojektidesse, mis on meie kõigi huvides, sest sellelt on ka tulevikus suuremat tulu loota.


G7 plaan ettevõtete tulumaks ühtlustada on siiski suurriikide soov võtta väiksematelt üks võimalik konkurentsieelis ära ning tuua oma kapitali maksud koju tagasi. Sellega on lihtsalt üks asi jälle vähem, mida saame ise otsustada.


Ilmunud: Postimees 09.06.2021 MÕTTEKODA ⟩ laenata tuleks targalt



bottom of page